Manuele therapie


Manuele therapie is een verbijzondering van fysiotherapie. Het is een behandelvorm bedoeld voor mensen met klachten van het bewegingsapparaat en dan voornamelijk de wervelkolom en de grote gewrichten in armen en benen. Manuele therapie probeert de oorzakelijke factor van de klachten te achterhalen. Zo kan het voorkomen dat er andere gebieden worden behandeld dan waar de klachten worden ervaren.

Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk. De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

De manuele therapie die die in onze praktijk wordt gepraktiseerd is de zogenaamde methode Eindhoven, vandaag de dag ook wel de SOMT-methode genoemd. Hierbij wordt ook vooral het ondersteunend (thuis)oefenen en zo nodig het aanpassend gedrag van houding en beweging van de patiënt verondersteld ter bevordering van een langdurig herstel van de klachten.

Link:   Nederlandse vereniging van Manuele therapie

Terug naar boven